Un nou atac al Rusiei asupra infrastructurii energetice ucrainene

Un nou atac al Rusiei asupra infrastructurii energetice ucrainene

Joi, într-un atac semnificativ, Rusia a lansat cea mai mare salva de rachete asupra teritoriului Ucrainei din ultimele săptămâni, vizând în special instalațiile energetice. Aceasta pare să fie prima lovitură a unei noi campanii aeriene împotriva rețelei electrice ucrainene, conform informațiilor furnizate de oficiali, conform sursei Reuters.

Cel puțin 18 persoane, printre care și o fetiță de 9 ani, au fost rănite în atacuri, iar în timpul nopții, în regiunea Herson, două persoane au fost ucise în bombardamente separate, efectuate de forțele rusești. Consecințele atacului s-au resimțit în cinci regiuni ucrainene din vest, centru și est, unde au fost înregistrate întreruperi de energie electrică. Acestea au reamintit de atacurile aeriene din iarna anterioară, care au cauzat pene de curent pe scară largă, afectând milioane de ucraineni în mijlocul unui frig extrem.

Deputatul Andrii Osadciuk a avertizat cu privire la reluarea atacurilor cu rachete asupra infrastructurii energetice ucrainene: „Vine iarna. În această seară (Rusia) reia atacurile cu rachete asupra infrastructurii energetice ucrainene”, a scris el pe platforma X.

Operatorul rețelei Ukrenergo a confirmat că acesta a fost primul atac rusesc asupra infrastructurii energetice în ultimele șase luni și a semnalat daune la instalațiile din regiunile vestice și centrale ale Ucrainei. Conform acestuia, au existat întreruperi parțiale de curent în orașele Rivne, Jîtomîr, Kiev, Dnipropetrovsk și Harkov, potrivit unui comunicat pe Telegram.

Ucraina a depus eforturi susținute în ultimele luni pentru a-și repara infrastructura după ce atacurile din iarna anterioară au afectat aproape jumătate din sistemul energetic al țării și au impus întreruperi regulate de energie electrică. Cu toate acestea, Ucraina se confruntă în continuare cu provocarea de a se apăra împotriva atacurilor într-o țară atât de extinsă.

De la desfășurarea a zeci de mii de soldați în Ucraina în februarie 2022, Rusia a concentrat atacurile aeriene asupra infrastructurii portuare și cerealiere din iulie, punând dificultăți în calea eforturilor Kievului, un important producător mondial de cereale, de a exporta produse alimentare. Numeroasele atacuri au dus și la pierderea de vieți civile, în ciuda negării Moscovei cu privire la intenția sa de a viza deliberat populația civilă.

Până în acest moment, Rusia nu a comentat noile atacuri aeriene, care au avut loc în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski se află în vizită în Statele Unite pentru discuții. La Adunarea Generală a ONU, Zelenski a încercat să obțină sprijin internațional pentru Ucraina.

Pe de altă parte, Moscova susține că Ucraina a lansat atacuri asupra țintelor din interiorul Rusiei, în timp ce Kievul continuă contraofensiva. De asemenea, se raportează că dronele ucrainene au fost distruse în timpul nopții deasupra peninsulei Crimeea, anexată de Rusia, și deasupra Mării Negre.

Într-un bilanț tragic, pagubele s-au extins în întreaga Ucraină. Comandantul-șef al forțelor armate ucrainene, Valerii Zalujni, a dezvăluit că Rusia a lansat 43 de rachete de croazieră într-o serie de atacuri pe timp de noapte, din care apărarea aeriană ucraineană a reușit să doboare 36. Explozii puternice au zguduit Kievul și regiunea înconjurătoare la ivirea zorilor, conform martorilor Reuters.

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a raportat șapte răniți, inclusiv o fetiță de nouă ani, în timp ce resturi de rachete au căzut în centrul orașului, provocând incendii și avarii la infrastructură și clădiri nerezidențiale. Ministrul de Interne Ihor Klîmenko a confirmat avarii în orașul Cerkasi, unde un hotel și mai multe chioșcuri comerciale au fost afectate, iar șapte persoane au fost rănite. Imaginile postate de serviciile de urgență pe Telegram au ilustrat eforturile de salvare a unui bărbat rănit în mijlocul unui incendiu.

Ministerul de Interne și oficialii regionali au relatat explozii în diverse regiuni, inclusiv Cerkasi, Harkov, Hmelnițki, Rivne, Vinniția, Liov și Ivano-Frankivsk.

Guvernatorul regional din Liov, Maksim Kozîțki, a declarat că trei rachete rusești au lovit orașul Drohobîci din vest, la aproximativ 60 km de granița cu Polonia, cauzând daune la infrastructură și depozite. Într-un incident separat, două persoane au fost ucise în timpul bombardamentelor rusești asupra unui dormitor în orașul Herson din sudul Ucrainei, a confirmat guvernatorul Oleksandr Prokudin.

Pe de altă parte, o sursă de informații ucraineană a relatat că Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) și Marina Ucraineană au atacat baza aeriană Saki din Crimeea, teritoriul anexat de Rusia, provocând „daune semnificative”.

În replică, armata rusă a anunțat distrugerea a 19 drone ucrainene deasupra Crimeei și Mării Negre, și alte trei deasupra altor zone ale Rusiei. Până în acest moment, nu au fost furnizate detalii cu privire la eventuale victime sau pagube.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *